Квас

Квас

Руският квас е една от най-хубавите безалкохолни напитки. По вкусовите и хранителните си свойства, той просто няма равни. Изобретен преди повече от хиляда години, квасът се ползва със заслужена популярност и до наши дни.

Квас, изготвен от ръжен и ечемичен солод, нормализира обменните процеси в организма, препятства размножаването на вредни болезнотворни микроби, повишава тонуса на организма и благоприятно влияе на сърдечно-съдовата система. Тези целебни свойства се обясняват с наличието в него на млечна киселина, витамини, свободни аминокиселини, различни захари и микроелементи.

Ако имаме предвид, че наред с микроелементите в кваса се съдържат повече от 10 аминокиселини и от тях 8 незаменими, то значението на кваса става още по-голямо. Не случайно от рецепти за руски квас се заинтересуваха в много страни на Западна Европа. На международен конкурс през 1975 год. в тогава още Югославия, руският квас получил оценка 18 бала, а известната напитка кока-кола, извинете, само 9,8 бала.

Квас трябва да има във всеки дом и то постоянно. Наличието на квас в домовете на русичите е било признак на благополучие в дома, на здравина и устойчивост на бита.

Ами хайде, нека укрепваме здраве, дух и семеен бит!