Рибни полуфабрикати

Рибни полуфабрикати

Комплект за рибена супа от сьомга

Какво включва комплектът за супа от сьомга? Глава, гръбнак, перки, коремчета и опашка – същите тези части, без които е просто невъзможен отличният хранителен обяд. И именно всички тези елементи влизат в нескъпия комплект за супа. Някои могат да се възмутят и да кажат, че той е евтин, но пък там няма нищо, само едни кости. Но и тук можем да възразим.

При отделянето на гръбнака, в основата на главата и перките остава известно количество месо. Освен това мазнината и питателността на чорбата могат да ги дадат коремчетата, в които е концентриран лъвски пай мазнина. Така че не си струва да се гледа със съмнение на евтиния комплект за обяд, все пак за такава смешна цена могат да се приготвят множество екзотични ястия. Изглежда, че една от най-популярните и прости супи от комплекта за супа е „уха” (вид рибена супа). Както знаем от историята, думата „уха” означава мазен бульон. И именно тези елементи на рибата позволяват да се получи превъзходен бульон.

Ще ги сложим в тенджера, ще ги залеем с хладна вода и ще ги сложим на котлона за 20-30 минути. Това време ще е предостатъчно за получаване на наситен блажен рибен бульон. След това трябва само да се извади с решетъчна лъжица гръбнака с всички останали компоненти, бульонът да се прецеди през сито и отново да се постави на огъня.

По принцип това ще бъде основата за супата уха и за всяка друга рибена супа. Добавяйки в тенджерата зеленчуци или по-точно картофи, лук и моркови, а също така подправки, ние след 20 минути ще получим готово апетитно ястие. Но не трябва да се забравя и за свареното филе, което трябва да се почисти от костите и да се добави на порции във всяка чиния заедно със зелените подправки.

Замразена кайма от сьомга

Ако обичате риба, но не обичате да отделяте костите от нея, то можете да приготвите вкусни кюфтета от рибена кайма – от сьомга.

Съставки:

Рибена кайма от сьомга – 500 г.
Яйце – 1 бр.
Картофи – 2 бр. среден размер;
Кромид лук – 1 бр.
Сол и млян черен пипер;
Зелени подправки – пера от зелен лук, копър;
Брашно – 3-4 супени лъжици и 2/3 чаша за овалване;
Олио.

Рецепта за кюфтета от рибена кайма:

1. Лукът и картофите почистваме и измиваме. Лукът настъргваме на едрото ренде, а картофите на ситното. Може и да не се стържат, а да се смелят в месомелачката, но на мен така ми е по-лесно. Вместо картофи, може да се добави парче бял хляб, накиснат в мляко. Но с картофите, кюфтетата се получават по-пухкави и сочни.
2. Размразяваме каймата от сьомга, добавяме яйцето, подправките, лука, картофите и разбъркваме. Добавяме малко брашно, за да се сгъсти каймата и, за да може кюфтетата да добият форма, но не прекалено много, за да могат да се получат нежни. Разбъркваме.
3. Намокряме ръцете си във вода и оформяме кюфтетата.
4. Овалваме ги добре в брашно.
5. Слагаме ги върху тиган с нагрято олио и пържим от едната страна на среден огън под капак.
6. След това ги обръщаме и пържим от другата страна вече без капак.
7. Готовите кюфтета преместваме в чиния с вилица или с плоска лъжица.

Категории: