Слънчогледово олио. Рафинирано или нерафинирано?

Слънчогледово олио.

Слънчогледовото нерафинирано олио -това е традиционна растителна мазнина в руската кухня. Именно за него се говори в поговорката "Кашу маслом не испортишь". Нерафинираното слънчогледово олио в древна Рус са го наричали "постно масло", т.к. то е влизало в постното меню вместо краве масло.

Това, че растителните масла са полезни за здравето, е известно дори на децата. Днес на щандовете на магазините може да срещнеш най-разнообразна продукция. Това е добре разбира се, но сред множеството от различни масла ни се налага да избираме само едно. Какво да бъде то?

И така, разликата!

Главното изискване към рафинираните масла- това е обезличен, неутрален вкус. При приготвянето на горещи ястия излишъкът на влага в нерафинираното олио предизвиква обилно пеноотделяне. Това е този недостатък, който се вижда с просто око.

Слънчогледовото нерафинирано олио се препоръчва да се употребява без топлинна обработка. Неговият характерен вкус и аромат ще направят всяка салата или горещо ястие истински вкусни.

Слънчогледовото нерафинирано олио запазва всички биологично-активни вещества, необходими за организма на човека. В неговия състав влизат вещества, способстващи доброто функциониране на клетките на мозъка и нервната тъкан, т.е. защитаващи от развитие на атеросклероза. Антиоксидантите помагат да съхраним младостта, нормализират обмяната на веществата, повишават имунитета. Също така, нерафинираното олио положително влияе на зрението, а ненаситените мастни киселини са необходими за правилната работа на черния дроб, кръвоносните съдове и нервната система.

А сега избирайте!