Тайната на корпорацията Киндзмараули

Продукти, които може да намерите в магазини Березка
Грузински вина
Корпорацията Киндзмараули представлява цяла империя от истинско грузинско вино: завод, лозя, магазини за вино и още много интересни неща. Виненият завод е бил създаден още в СССР, само че през 1993 година е бил напълно приватизиран и модернизиран. Оборудването било заменено със съвременно, което повишава производителността и качеството на продукцията. Сега "Корпорация Киндзмараули" е един от най-големите винени заводи на територията на Кахетия. Това е основният производител на прословутото полусладко вино "Киндзмараули". Мукузани (მუკუზანი) - червено сухо вино. Произвежда се от грозде саперави. Този сорт се счита за «цар на лозята»: прилежно подредени малки зрънца грозде, с плътен бял цвят, и тъмночервена мекота, изпълнена с тръпчиво-сладък сос. Вино Мукузани се държи в дъбови бъчви, откъдето придобива характерния си привкус и аромат. Това вино исторически е по-старо от вината на 40-те години. Притежава имиджа на най-доброто червено вино на Грузия или най-доброто от грозде саперави. И в двата случая това е един вид образец и ориентир. Изучаването на червените сухи вина на Кахетия трябва да започне именно с него. Киндзмараули (ქინძმარაული) - грузинско природно-полусладко (без добавена захар) вино сис сила 10-12 градуса, приготовено от червено грозде сорт Саперави. Напитката се отличава с дълбок рубинен цвят, а коогато се разлива, красиво се стича по стените на чашите. Букетът киндзмараули е наситен с плодови нотки, в които изпъкват нар, зряла вишна, касис и кайсия. Вкусът на вина Киндзмараули нерядко се описва с епитетите «кадифен», «пълен», «маслен», «деликатен». Как се сервира. Преди сервиране грузинските вина Киндзмараули се охлаждат до 10-12°C, именно тази температура подчертава плодовата свежест. Желателно е чашите да не се пълнят повече от 1/3, за да може да се долови характерният аромат. В качеството на мезе Киндзмараули е универсално вино, което прекрасно се съчетава с месни ястия, шашлици, ребърца на грил. Тази напитка подхожда на плодове (вишни, малини, ябълки), и към десерти, както и към класически винени мезета като ядки и сирена. Цинандали (წინანდალი) - бяло вино от реколта на грозде сортове ркацители и мцване. Цветът на виното е светло-сламен. Притежава мек тънък вкус, прекрасен плодов букет. Държи се три години в дъбови бъчви. При сервиране температурата му трябва да достигне 12 – 14°С. Експертите го препоръчват в качеството на прекрасен аперитив. Виното подхожда невероятно и към кокошка на фурна, и към агнешко месо, а така също и към зеленчукови ястия.
Категории: