Зеленчукови консерви

Продукти, които може да намерите в магазини Березка
В помощ на домакинята - зеленчукови консерви Избрахме най-вкусното от огромното разнообразие, традиционно за зеленчуковото консервиране за Русия, Молдова и Украйна. Сред тези продукти има и «произхождащи» от традиционната кавказка кухня Запознайте се отблизо: Аджика — национална абхазка ароматна смес от лют пипер, чесън, сол и пикантност. Традиционно в състава на аджика са включен чубрицата, шафранът, сминдухът и други пикантни билки. Хрян – това е «Главна и изконно руска подправка», изначално получила распространението си именно в Русия, където го отглеждали още от IX век. И само след Наполеоновите войни хрянът се разпространява широко в немската и австрийската кухня, благодарение на готвачите и чуждестранните аристократи, емигрирали в Русия. Наистина, в Европа неговата «едивност» и «злост» били смекчени - в угода на местните вкусове. С тази подправка в Русия се проверявала «силата» на жениха и невястата. Това широко разпространение хрянът дължи на своите полезни свойства: бактерицидни, тонидиращи и дори подмладяващи. Хрянът е една от тези подправки, които трябва да бъдат в арсенала на всеки уважаващ себе си кулинар. В Русия го използвали към всички студени и сварени видове рибни ястия, към студени, печени и запечени месни ястия, използвали го в качеството си на пикантна подправка за салата и дори го добавяли към супа. И корените, и листата на хряна традиционно се прилагат при домашното консервиране. На основа на хряна се приготвя голямо количество разнообразни сосове, например сос от червени боровинки - към дивеч, хрян с лимон (идеална подправка към риба!), хрян с цвекло - красив «рубинен» цвята. Хайверът от гъби «Верес» се приготвя по традиционна рецепта - отглеждат се гъбите и зеленчуците за него специално. Именно затова «Верес» е уверен в тяхното качество. Кисело зеле - Този изконно руски продукт, както много са свикнали да го смятат, всъщност, според една от версиите, е стигнал при нас от Дверен Китай. Вече е невъзможно точно да се установи мястото на неговия произход. Смята се, че от Китай са го донесли монголците. Това се случило през 13 век по време на завоюването на монголците от китайските страни. По-късно киселото зеле се разпространило и в много европейски страни. По достойнство го оценявали не само заради вкусовите качества, но и заради богатото съдържание на витамини и микроелементи. Още в далечни времена мореплавателите го използвали за профилактика на скорбут. То служело за достойна замяна на много плодове и зеленчуци, и на практика е било единственият източник на витамин С. Не всеки зеленчук може да се похвали с това. Вижте сами: Витамини на 100 г продукт: С — аскорбинова киселина (38,1 мг). Всички витамини от група В, витамин А, витамин К — (отговаря за съсирването на кръвта, ранозаздравително средство), U - противоязвено средство. Микроелементите и органичните киселини: калций ; магнезий; натрий; калий; фосфор, желязо, сяра, цинк, мед, бор, силиций, йод, селен, фитонциди, ензими, млечна и оцетна киселина, тартронова киселина - забавят преработката на въглехидратите и намаляват подкожната мазнина. Освен това, киселото зеле е нискокалорично - всичко на всичко 25 ккал за 100 г продукт. Белтъчини - 1,6 г, мазнина - 0,1 г., въглехидрати - 5,2 г. За желаещите да отслабнат с няколко килограма е задължително то да се включи в дневното меню.