ЗДРАВЕЙТЕ! Добре дошли в нашите магазини!

Добре дошли в магазини Берьозка

Натурални антидепресанти

Рожден ден на руската водка!

31 януари

Интересно и полезно от Берьозка

На този ден в Петербург Дмитрий Иванович Менделеев защитил знаменитата си докторска дисертация «За съединението на спирта с водка», над което работи през 1863—64 година. Дисертацията се съхранява в музея на великия учен — в Санкт-Петербургския държавен университет. И защо тук има водка? Ето защо: някои източници съобщават, че бялото хлебно вино е внесено в Русия от Скандинавия през 16 век, други – 100 години по-рано, от Генуа. Освен това, съществуват сведения, че русите употребявали силни напитки още през 11-12 век, като крепостта никога не е била догма.

СЕЛЬОДКА – рибка за всички…

Започваме по-близкото запознаване със СЕЛЬОДКАТА (на научен език тази риба се нарича СЕЛДА)

Интересно и полезно от Берьозка

И така, ако искате да я поставите в списъка за издирване, то забележете какви са особеностите на тази риба (изрежете ПАМЕТКА и търсете настоящата сельодка в БЕРЁЗКА):
Научете за СЕЛЬОДКАТА
1. Тялото е сплескано странично, с назъбени ръбове по корема.
2. По-често е с нормални размери или голяма, рядко е малка.
3. Горната челюст не се подава над долната.
4. Устата е с умерени размери.
5. Зъбите, ако ги има, са рудиментарни и падащи.
6. Перката е умерено дълга и е с над 80 лъча.
7. Гръбната перка е над корема.
8. Опашната перка е раздвоена.
Срещнахте ли се със СЕЛЬОДКАТА в БЕРЁЗКА?

Особености на националната горчица …

или как „да ви изскочат очите”

Интересно и полезно от Берьозка

Горчицата е била добре известна на древните гърци. През 33 г.пр.н.е. персийският пълководец Дарий изпраща на своя противник Александър Македонски в качеството на предизвикателство за бой торби със семена от сусам, който трябвало да символизира числеността на войската му. Александър незабавно отговорил на това с неголяма торба от семената на горчица, което трябвало да се изтълкува по следния начин: въпреки че войската му е с малка численост, тя е „по-горчива” в боя. А дори и Хипократ вече започнал да използва горчицата като лекарство.

Хрян си хапни и здрав бъди!

За какво е нужен хрянът? Или за всичко това, за което не всички знаят

Интересно и полезно от Берьозка

Всички знаем, че хрянът често се използва в качеството си на пикантна подправка, която по вкусовите си качества е равносилна на горчица и е в състояние да разнообрази различните ястия. Само че хрянът не е само остра, но и хранителна и лечебна подправка. Хрянът притежава много полезни и лечебни свойства, благодарение на което се използва често в народната медицина за предотвратяване на много болести и лечение на много заболявания и недъзи. Хрянът се прилага в неголеми количества за подсилване на апетита.

А сега за сиренето и виното…

навикът е втора природа...

Интересно и полезно от Берьозка

Съчетаването на сирене и вино не е най-добрата находка на човечеството. Естествено, всичко зависи от вкусовите предпочитания. Но всеки един от тези продукти е себедостатъчен и те се конкурират. Ето какво казва по този повод експертът по вино Греъм Холтер: „Хората смятат, че това съчетание е шик, но е пределно ясно, че червеното вино и сиренето са ужасна комбинация, за която много хора, които са в бизнеса с вино, са наясно. Някак си това прилича на ужасната мода да се съчетава шоколад с шампанско. Впрочем, някои сортове сирене и бели вина си подхождат.

Салата „Оливье”

Руска салата

Интересно и полезно от Берьозка

Състав: колбас «Докторски»; сварени зеленчуци: картофи, моркови; консервиран грах, корнишони мариновани, яйце, «Провансалска» майонеза, Е202, Е262, Е282, Е211, киселинен регулатор-лимонена киселина

Горчица - Чудо!

Интересно и полезно от Берьозка

Горчица - Чудо!

Хитринки

Консултациите по "културна употреба на водка"

Интересно и полезно от Берьозка

И така. консултациите по "културна употреба на водка" продължават...
Ако помните, мезетата за водка могат да бъдат разделени на три типа: хранителни, обгръщащи и омиващи. Миналият път ние си говорихме за хранителните мезета, а този път за обгръщащите...
Те се използват за "консервация" на полученото вкусово усещане, когато е нужно да се даде забрава на организма за самопознание и откриване на приятни отношения със самия себе си и обкръжаващата Вселена. Не бързайте да приемате обгръщащия компонент веднага след хранителния. Може да го приемете след втората чашка студена водка:

Вината от слънчева Молдавия

Интересно и полезно от Берьозка

Крикова- вината на слънчева Молдавия

Време е да почуствате блаженство! То е гарантирано с вината от "Крикова".

Коняци от конячния завод "KVINT"

Интересно и полезно от Берьозка

Коняци от конячния завод "KVINT"!

Тирасполският винено-конячен завод «KVINT» е най-старото винопроизводително предприятие на територията на СНГ, основано през 1897 година в Молдавия, която по онова време влиза в територията на Руската Империя.
«KVINT» - това е класическа френска технология и класически вкус на истински коняк.