ЗДРАВЕЙТЕ! Добре дошли в нашите магазини!

Добре дошли в магазини Берьозка
Berezka Ruski Magazini

Основни ястия

Варени картофчета със сос от сельодка

Магазини Берьозка, руско ястие
Рецепти от мама Да, това е много приятно – да съберете около масата приятелите си и да ги нагостите с непривични ястия. Да поседнете, да поговорите на чашка изстудена водчица, като бавно замезвате с традиционни мезета. Искам да кажа, че традиционни за водката могат да бъдат, разбира се, мезета от тези страни, където е измислена самата водка. Затова в такива тихи искрени вечери слагам на масата по руски: салата «Оливье»; салата «Селёдка под шубой»; сланина, нарязана на тънки прозрачни парченца; мариновани гъбки; подправени с лук и нерафинирано слънчогледово олио, и разбира се, традиционни горещи ястия. Много обичаме, аз и моите гости, когато на масата се появяват горещите, изпускащи пара, варени картофи със сос от сельодка.
Категории:

Овчарски пирог

Магазини Берьозка, руско ястие
Здравословно хранене - това е много здраво! Основни истини, които може би не се споменават, но мисля, че не е излишно още веднъж да се напомнят и да се загнездят в памета - именно здравословното хранене осигурява нормално развитие и жизненост на човек, способства за профилактиката на заболявания. Здравословната храна е залогът за дълъг живот. А да живееш дълго и здравословно - това е земен рай!)) Разнообразието от плодове и зеленчуци на масата ви, млечно-киселите и млечни продкти, орехите и зърнените храни - това са здравословно хранене! Постарахме се да съберем за вас на-добрите рецепти за салати, първи и втори ястия, десерти и печени продукти с максимална полза за здравето ви! Съставките за тези ястия можете да намерите, без да полагате усилия, в «Берёзка».
Категории:

Премия Мира! Какво правим с опашката на сьомгата, която също е включена в набора за уха?

Магазини Берьозка, руско ястие
Какво правим с опашката на сьомгата, която също е включена в набора за уха? От него приготвяме ястието «Премия Мира»! Ястието ни ще символизира дружбата на народите! Защо? Защото опашката е от рибите на северните народи, а останалите съставки - почти всички са от топлите страни.
Обърнете внимание на моята икономичност и ме похвалете! Нали от всичко, което е останало от съдържанието на комплекта за уха, купена от «Берёзка», ще си варим още една рибена суха!!!
Категории:

Една глава - добре, а две - по-добре...Комплекти от сьомга за уха откриха «второто дъно»…

Магазини Берьозка, руско ястие
Оказва се, че от тях може да се приготвя не само уха... В Русия стана модно да се пече главата от сьомга. Пробвах и сега… Сега да преминем към това ястие, което нарекох: «Една глава - добре, а две - по-добре» - пристрастих цялото ми семейство и съседите, които дойдоха, за да разберат тази рецепта, как из апартамента се разнесоха умопомрачителните аромати) Ястието притежава много незаменими достойноства, то е: • вкусно, • нискокалорично, • икономично, • натурално - без излишни мазнини и подобрители на вкуса
Категории:

Традиции за празници и здравословно хранене, издържали изпитанията на времето…Каша от ечемик с гъби на фурна

Магазини Берьозка, руско ястие

Рубрика «Каша за закуска»
Както и обещах, продължаваме сега вече задължителната тема «Каша за закуска». Тази тема е посветена на правилното приготовление на кашата, а именно: как правилно са готвили кашата нашите мъдри прадеди и при това не са страдали от много заболявания, които са се превърнали в бич за съвременния човек.
Напомням, че става въпрос в нашата рубрика за необходимост от ферментация на зърната преди да се свари тази или онази каша. Също така, с вас вече знаем, че гречката, просото и оризът не се нуждаят от ферментация, понеже не съдържат ГЛУТЕН.
Ферментацията представлява накисване на зърната приблизително 7 часа (може и повече) преди началото на приготвянето на което и да е ястие от тях. Предците ни накисвали или ферментирали зърната преди приготвянето на каша, хляб, пироги и зърнени ястия. Също така, ние не препоръчваме мюсли и сухи закуски – популярните „здравословни” храни, приготвени от зърна, които са подложени само на суха топлина и поради тази причина са трудни за храносмилане. Мюслито, както и всички промишлено изменени сухи закуски, е най-добре да бъдат заменени с пълнозърнести храни.
Русите винаги са се славили с трошливите и ароматни каши. Те не почитали скъпия гост с прекрасни ястия, които често се подправяли със сланина и се готвели със сладки добавки. Кашата можела да бъде течна, вискозна или по-твърда, приличаща на пирог, а в някои случаи тя се превръщала в желан гост на масата на селяните и домакините в селските колиби. Преди няколко века кашата се приготвяла в пещ, но днес ситуацията се е променила и съвременните домакини използват газови котлони и микровълнови печки, но най-вкусна става кашата във фурна.
БЕЛЕЖКА
Общи принципи и начини за приготвяне на каша във фурна
Преди да пристъпим към приготвянето на каша:
• кашата (с изключение на гриса и овесената каша) внимателно трябва да се почисти, като се отстранят лошите зърна
• следва процес на измиване на останалите примеси, почистване от прах и мърсотия. Най-напред зърната се третират с гореща вода, а след това идва времето на студената вода. Достатъчно е да се промие кашата 3-4 пъти, въпреки че отдавна нашите прадеди са сменяли водата 7 пъти (съществувал е израз «промийте в седем води»)
• сега зърното трябва да ферментира, т.е. да се накисне във вода за една нощ
• когато кашата е подготвена за термическа обработка, към тенджерата следва да се налее вода или мляко и да се остави да кипне, за да се появят първите мехурчета. Към течността добавете кашата и като разбърквате, оставете да ври за 10 минути на слаб огън.
• И сега можете да започнете да действате съгласно рецептата «Каша във фурна».

Традиции застолья и здорового питания, прошедшие проверку временем…Перловая каша с грибами

Магазини Берьозка, руско ястие

Как я и обещала, продолжаем теперь уже обязательную тему «Каша на завтрак». Эта тема посвящена правильному приготовлению каш, а именно: как правильно готовили каши наши мудрые предки, и поэтому они не страдали многими болезнями, которые стали бичом современного человека.
Напомню, что речь в нашей рубрике шла о необходимости ферментации зёрен перед тем, как сварить ту или иную кашу. Однако мы с вами уже знаем, что гречка, пшено и рис не нуждаются в ферментации, так как свободны от ГЛЮТЕНА.
Ферментация – это замачивание зёрен приблизительно на 7 часов (можно и больше) перед началом приготовления того или иного блюда из них. Наши предки замачивали или ферментировали зерна перед приготовлением каши, хлеба, пирогов и зерновых блюд. Мы также не рекомендуем употреблять мюсли и сухие завтраки – популярное “здоровое” блюдо, сделанное из зерен, подвергшихся только сухому нагреву, и поэтому очень тяжелое для переваривания. Мюсли, как и все промышленно измененные сухие завтраки, лучше заменить цельными крупами.
Русь всегда славилась рассыпчатыми и ароматными кашами, редкого гостя не потчевали прекрасным блюдом, которое часто приправлялось салом или готовилось со сладкими добавками. Каша могла быть жидкой, вязкой или крутой, похожей на пирог, в любом случае она становилась желанной гостьей на дворянских столах и хозяйкой в крестьянских избах. Несколько веков назад каша готовилась в печи, сегодня ситуация изменилась, современные хозяйки используют газовые плиты и микроволновки, но самой вкусной получается каша в духовом шкафу.
ПАМЯТКА
Общие принципы и способы приготовления каш в духовке
Перед тем, как приступить к приготовлению каши
• крупу (за исключением манной и овсянки) тщательным образом перебирают, удаляя порченые зерна,
• далее следует процесс вымывания оставшихся примесей, очищения крупы от пыли и грязи. Первым делом, зерна обрабатывают горячей водой, затем наступает время холодной воды. Достаточно промыть крупу 3-4 раза, хотя в старину наши предки меняли воду 7 раз (существовало выражение «промыть в семи водах»),
• теперь зерно надо ферментировать, то есть замочить в воде на ночь,
• после того, как крупа подготовлена к термической обработке, в кастрюлю следует налить воду или молоко и кипятить, как только появлялись первые пузырьки, в емкость добавляйте крупу и, помешивая, проварите минут 10 на слабом огне.
• и вот теперь можно начать действовать согласно рецепту «Каша в духовке».
Готовим в духовке Перловую кашу с грибами

Ечемичена каша със зеленчуци

Магазини Берьозка, руско ястие

Приложение: вечеря
Основна съставка: зеленчуци
Ястие: горещо ястие
Време на приготвяне: повече от 1 час
Вкусна, сочна, много засищаща и при това постна каша. Преди всичко, тя допада на вкус дори на тези, които не харесват традиционната ечемичена каша.

Гречка с риба и сметана и сирене

Магазини Берьозка, руско ястие

Предлагам ви рецепта със запеканка от гречка, пропита със сметана и рибен аромат! Вкусно!
Предназначение: вечер
Ястие: горещо ястие
Време на приготвяне: 30-60 минути

Гречка с рыбой под сметаной и сыром

Магазини Берьозка, руско ястие

Предлагаю рецепт гречневой запеканки Гречка пропитывается сметаной и рыбным ароматом! Вкусно!
Назначение: ужин
Блюдо: горячее блюдо
Время приготовления: 30-60 минут

Татарски пелмени «юфахаш»

Магазини Берьозка, руско ястие

Татарски пелмени «юфахаш»
«Няма нищо по-вкусно от пелмените», казват сибирняците. А именно коренното население на Сибир – татарите – идвайки в Сибир, научили свободолюбивите руси да готвят пелмени. Тук – на свободната сибирска земя и храната трябвало да стане нова, неизвестна досега. Новото за русите от XVII век – това е храната, която може да се приготви за цялата зима, защото тя – тази храна – спокойно си отлежава в леда (в съвремието – в хладилни камери) и не се случва нищо нередно с нея. Извади от фризера, свари и си хапни спокойно.
Невъзможно е да не се съгласим със сибирняците, но, струва ни се, фразата може да се разнообрази: «Няма нищо по-вкусно от пелмени с водка!», тъй като се носят слухове за тези прекрасни вкусови качества на превъзходното мезе – пелмените.
Навярно, като някои от тези, които консумират «белчовците», нито веднъж не съм използвал в качеството на мезе към водката пелмени: месни, рибни или каквито и да е. Да, и езикът някак не ни е в услуга при назоваването на това вкусно ястие само мезе – това е пълноценна храна! Но да замезвате с пелмени е доста по-интересно, отколкото да нямате мезе – това ще ви каже всеки един гурман.
Основната полза от мезето от пелмени са вкусовите усещания. Пробвайте, след като сте изпили шотче с охладена водка, сочен пелмен, от който се надига пара, със сметана или масълце и осъзнайте, че комбинацията е вкусна и трябва да потърсите още от нея!
Кажете какво ви харесва. А месните пелмени са страхотно мезе към добрата водка, след която можем да преиначим известната фраза: «Водка без пелмени – пари хвърлени на вятъра!»
Замезвайте за здраве
Но! Ще ви бъде интересно как приготвяли пелмените първите сибирски майстори на ястията от пелмени – татарите? Интересно!!! А ето как…
Названието «юфахаш» в превод от татарски означава «пелмени за жениха», тъй като по традиция ги приготвя невястата за своя любим. Но вие можете да не ги приготвяте – пелмените, които максимално подхождат за приготвянето на «юфахаш», са в «Берёзка» - това са пелмени «Элитные» и пелмени «Царские»
Как се варят?