ЗДРАВЕЙТЕ! Добре дошли в нашите магазини!

Добре дошли в магазини Берьозка

Руски ПИРОГИ. Пирог от червена боровинка

Магазини Берьозка, руско ястие

На руската трапеза на пирогите се отрежда видно място, при това винаги почетно. Те са истински национални продукти, достигнали до нас от дълбока древност, без каквото и да е чуждестранно влияние.
Пирогите се приготвят и се консумират от руснаците изключително по време на празници. Самата дума „пирог” произлиза от древноруското „пир”, което е показател, че нито една празнична трапеза не може да мине без пироги. При това за всяко тържество видът пироги е особен, което определя и разнообразието на руските пироги – както по външен вид, така и по тесто и плънка, и вкус.
При класическите национални руски хранения пирогите се поднасят винаги след рибата, рибните ястия и след тях следва още едно второ ястие – горещо или каша. При по-обикновените руски хранения те се сервират или веднага след супата, или след второто ястие.

От средата на XIX в. навлиза традиция, особено в ресторантите, да се предлагат пайове – пироги с каша към първите ястия – месен бульон, щам или уха. В края на XIX – началото на XX в. пирогите на слоеве започват да се поднасят също със закуската или като самостоятелно ястие при следобедната закуска или вечерята. Сладките пироги се сервират с чай.
Но днес става дума за празничните пироги…
За празника, разбира се, е по-добре да приготвите необичаен пирог от многолистно тесто с мая.
Продукти за тестото:
600 г брашно, 1,25-1,5 чаша мляко (1,25 – за сладък пирог), 125 г масло, 25 – 30 г мая, 1-2 жълтъка (2 жълтъка за сладък пирог), 1,5 ч.л.сол.
Забележка: Ако използвате тестото за сладки пироги, добавете към него: 1 с.л. захар, 1 ч. л. кора от лимон, канела или кардамон (в зависимост от пълнежа: към ореховия или маков пълнеж – кардамон, към ябълковия – канела, към касиса, червената боровинка, ягодата – кори).

Необходимите продукти
Съставки: 
  • В „Берёзка” винаги имаме замразени сибирски червени боровинки – затова и ще приготвим пирога с тях. Вече описах начина на приготвяне на тестото, а за плънката ще са ни необходими само две съставки:
  • пакет замразени червени боровинки –450 г
  • захар
Приготвяне на ястието

Разбийте маслото със захарта

Приготвяне на ястието

Добавете яйцата и кефира

Приготвяне на ястието

Добавете брашното, ванилията и бакпулвера

Приготвяне на ястието

Излейте тестото в намаслена форма за печене (аз разполагам с правоъгълна такава – 20/30 см)

Приготвяне на ястието

Поставете плодовете отгоре (може да не ги размразявате), поръсете ги със захар. Печете 30 минути на 200 градуса.
Оставете да се охлади във формата. Можете да украсите с крем с бити белтъци – те ще се разлеят и пирогът ще бъде сметанов и с красив цвят.

Коментари

Добави коментар

To prevent automated spam submissions leave this field empty.