ЗДРАВЕЙТЕ! Добре дошли в нашите магазини!

Добре дошли в магазини Берьозка

Сметана. Изконно руски продукт. Пирог с домати, червен лук и сметана

Магазини Берьозка, руско ястие
Зад граница сметаната «прониква» след Втората световна война, при което в някои страни тя и досега се нарича «руска сметана». Нашите предци я правели изключително лесно: снемали («сметали» – оттук и наименованието) от млякото изплувалата по време на ферментацията сметана. Сега сметаната, съгласно държавния стандарт, се прави от сметана с 32% масленост; в зависимост от технологията се получава продукт с различна консистенция - от 10 до 40 процента масленост. Тази сметана е изключително калорична - тя се приема лесно от стомаха, в сравнение със сметаната, и е много по-полезна, отколкото млякото. Сметаната оказва благоприятно влияние върху стомаха, червата, помага при недобро храносмилане, анемия, възстановява силите. В нея се съдържат много калций и витамини - A, E, B2, B12, C, PP, а холестеринът е 4 пъти по-нисък, отколкото в маслото. Сметаната в херметична опаковка може да се съхранява 5-7 денонощия, без да се нарушат вкусовите й качества, а в нехерметична (например, в пластмасово бурканче с капак) – 72 часа. Истинската сметана не трябва да съдържа никакви добавки, съставът й е прост: сметана и закваска. А ако сте добавили растителни мазнини и стабилизатори в бурканче, то това вече съвсем не е сметана - по-скоро това е «сметанов продукт», който може да се съхранява доста по-дълго време дори и без хладилник.
Необходимите продукти
Съставки: 
  • 3 големи глави червен лук
  • сол и черен пипер
  • яйчен жълтък
  • масло – 100 г
  • 200 мл сметана
  • За пясъчното тесто:
  • 3 с. л. зехтин
  • чери домати
  • брашно – 200 г
  • чесън – 2 глави
  • 2 с. л. светла нерафинирана тръстикова захар
  • 2 клончета пресен розмарин
  • 1 малко яйце
  • сол
Приготвяне на ястието

1.Замесете пясъчно тесто и изпечете основата за пирога.

Приготвяне на ястието

2. Пригответе плънката: загрейте в тиган на среден огън 2 с.л. зехтин, добавете нарязания на тънки полукръгчета лук, захлупете и задушете, докато омекне, 10 минути. Отстранете капака, увеличете огъня, добавете намачкания с нож и нарязан на ситно чесън, захарта и нарязаните на ситно листа розмарин. Разбъркайте, печете още 8-10 минути, като разбърквате от време на време. Подправете със сол и пипер на вкус, оставете да се охлади и добавете към готовата основа.

Приготвяне на ястието

3. Смесете сметаната с жълтъка и залейте сместа от лук. Нарежете четрърт от доматите на половинки и изсипете, заедно с целите домати, във формата. Напръскайте с останалия зехтин и печете 25–30 минути на 200°С, докато плънката не поруменее. Охладете, без да вадите съдържанието от формата, за 30 минути. Сервирайте със зелена салата.

Категории: