ЗДРАВЕЙТЕ! Добре дошли в нашите магазини!

Добре дошли в магазини Берьозка

Сметана - Изконно руски продукт. Руска сметанова подправка за салата

Магазини Берьозка, руско ястие
Сметана Изконно руски продукт Зад граница сметаната «прониква» след Втората световна война, при което в някои страни тя и досега се нарича «руска сметана». Нашите предци я правели изключително лесно: снемали («сметали» – оттук и наименованието) от млякото изплувалата по време на ферментацията сметана. Сега сметаната, съгласно държавния стандарт, се прави от сметана с 32% масленост; в зависимост от технологията се получава продукт с различна консистенция - от 10 до 40 процента масленост. Тази сметана е изключително калорична - тя се приема лесно от стомаха, в сравнение със сметаната, и е много по-полезна, отколкото млякото. Сметаната оказва благоприятно влияние върху стомаха, червата, помага при недобро храносмилане, анемия, възстановява силите. В нея се съдържат много калций и витамини - A, E, B2, B12, C, PP, а холестеринът е 4 пъти по-нисък, отколкото в маслото. Сметаната в херметична опаковка може да се съхранява 5-7 денонощия, без да се нарушат вкусовите й качества, а в нехерметична (например, в пластмасово бурканче с капак) – 72 часа. Истинската сметана не трябва да съдържа никакви добавки, съставът й е прост: сметана и закваска. А ако сте добавили растителни мазнини и стабилизатори в бурканче, то това вече съвсем не е сметана - по-скоро това е «сметанов продукт», който може да се съхранява доста по-дълго време дори и без хладилник.
Необходимите продукти
Съставки: 
  • Руска сметанова подправка за салата:
  • 2 с. л. нарязани на ситно магданоз и копър
  • 1 с. л. хрян
  • лук – 1 глава
  • оцет – 2 с. л.
  • 1 ч. л. горчица
  • 150 г сметана
Приготвяне на ястието

Обелете и настържете на ренде една неголяма глава лук. Поставете в купа, като добавите останалите съставки.

Приготвяне на ястието

Разбъркайте внимателно, подправете със сол и черен пипер на вкус. Използвайте за по-сложни салати, салати с яйца, морски дарове, за салати с пилешко месо.

Категории: