ЗДРАВЕЙТЕ! Добре дошли в нашите магазини!

Добре дошли в магазини Берьозка
Berezka Ruski Magazini

Супи и бульони

Гъбена супа

Магазини Берьозка, руско ястие
В Русия гъбите, в зависимост от района, се берат от пролетта до есента. Руснаците традиционно много обичат да берат гъби и да приготвят от тях различни ястия: да се пекат (например, с лук и картофи), да се задушават със зеленчуци, да се приготвя от тях гъбена супа или крем супа, да се пекат като жулиен със сметана и сирене, да се приготвя хайвер от тях, да се използват като плънки за пирожки и пироги. Също така, гъбите се сушат, осоляват и мариноват за консумация през годината до настъпването на новия сезон. Солените и мариновани гъби, а също така и жулиенът от гъбисе смятат традиционно за едно от най-добрите мезета към руската водка. Вече разказахме в този брой за нашите пирожки с различни плънки и бихме препоръчали сервирането на пирожките с гъби и гъбена супа. Важното е, че добрата гъбена супа няма да стане, ако я приготвяте от изкуствено отглеждани гъби (печурки, кладница). Най-вкусната гъбена супа се получава от диворастящи гъби (манатарки или бели манатарки, трепетлика гъби, пачи крак и други). Това може да са асорти, които може да сте набрали собственоръчно или поради липсата на време и незнаене на местата, където растат гъби, и непознаване на едливите гъби, да купите от пазара или от магазина (замразени).
Категории:

Супа от гречка

Магазини Берьозка, руско ястие

Супа от гречка – това е съвършено идеална храна, подходяща за консумация: подобрява храносмилането, подарява «букет» от витамини, стопля в лошото време и не позволява да напълнеете.
Приложение: обяд
Основна съставка: зеленчуци
Ястие: горещо ястие
Време на приготвяне: 30-60 минути

Гречневый суп

Магазини Берьозка, руско ястие

1. Гречневый суп – это совершенно идеально подходящее кушанье: пищеварение улучшит, «букет» витаминов подарит, в непогоду согреет, поправиться не позволит.
Назначение: обед
Основной ингредиент: овощи
Блюдо: горячее блюдо
Время приготовления: 30-60 минут

Царската супичка

Магазини Берьозка, руско ястие

Това е интересно! Храната на руските царе в навечерието на краха на царизма! Не ни ли се полага да похапнем по-царски?
Един пример… Тържествен обяд 27 от май 1883 г. в деня на коронацията за членовете на царското семейство и правителството
Меню:
1. Супа от перлен ечемик
2. Пушена и солена червена риба: сьомга, моруна, есетра, белуга, звездовидна есетра, бяла сьомга, бяла риба, херинга, байкалска бяла пъстървова риба
3. Хайвер: черен зърнист, пресован, но на първо място — есетров черен, така нареченият императорски. Червен хайвер от пъстървови риби 4. Салати от речни и морски раци : с яйца и червен хайвер
5. Гъби: осолени, бели, смръчкули, млечници
6. Колбаси: страсбурски от гъши дроб, тюрингски, хамбургски, брауншвайгски; свинско джоланче
7. Пастети: пилешки, пъдпъдъчи, от яребица, от гъши дроб; пушен телешки език
8. Сметана, краве масло и горещи пшенични блини и блини от гречка.
А защо да не си съставим и за себе си такова меню?! Не! Разбира се, толкова няма да изядем, но да се уподобим на руското царско семейство можем напълно. И така от какво имаме нужда?
Не може да се забрани да се живее по царски…((((ако «Берёзка» е наблизо))))
Вие, разбира се сте обърнали внимание на пръсъствието на изобилието на риби, и хайвер, и колбаси…но забелязахте ли, что първото блюдо на царската трапеза е супата?! Заемайки позицията на първото ястие, става ясно, че супата е била най-важното за националната кулинарна руска традиция! Ето Ви истинско здравословно хранене!
А как да я приготовим – царската супичка? Оказва се, не е трудно! Ето вижте:

Рибена супа от консерва от сардини

Магазини Берьозка, руско ястие

Супата приготвена от консервираните сардини в масло по вкуса си напомня рибена чорба. Дадена супа е лесна в приготвянето и е много хранителна. Хранителността ѝ може да се повиши като добавите и ориз. За да сготвите такава супа ще ви е необходима една кутия от риба сардина. Обърнете внимание, че в нашите магазини ние предлагаме и другите необходими съставки като картофи, кромид лук, моркови, краве масло, зелен лук, копър, чер пипер, дафинов лист и сол.

Доматена рибена супа от сайра

Магазини Берьозка, руско ястие

В миналото рибата е била основа в кулинарните традиции на руската кухня. Точно тя е заемала главното място на трапезата. Днес ситуацията сериозно се промени и рибата вече не заема основното място в руското меню. Разбира се, в миналото от голямо значение са били постите, при които не се е позволявало да се яде месо, но които са позволявали да се консумира различна риба. В този случай традиция е оказала голямо влияние.

При всичко това не може да се каже, че рибната традиция в кулинарията в Русия е забравена и никой не я почита. Напротив, любителите на рибните деликатеси са доста и всеки ден се появяват нови почитатели. Това е свързано с многото полезни качества, които притежава рибата, тъй като в състава ѝ има необходими за човешкия организъм мастни киселини. От гледната точка на кулинарията, рибата има предимството при готвене - приготвя се бързо. Още едно предимство са вкусовите качества на рибата, които при правилно приготвяне няма да оставят никой равнодушен. Съществуват множество ястия, които се приготвят въз основа на рибата, а количеството на рецептите ще ви изуми. Днес рецептите с рибни ястия и деликатеси се отличават с голям асортимент и заемат доста голям раздел в кулинарните книги. Доста хора се отказват от рибата, тъй като не знаят как правилно да я изберат и после да я сготвят. В такива случаи може да се възползвате от рибните консерви. Те съществено ще съкратят процеса на готвенето, защото рибните консерви са готов за консумация продукт и не се налага допълнителна обработка. Затова, ако вие искате да улесните процеса на готвенето може да изберете вариант с риба в консерва.

Супи от рибени консерви
Супа от рибени консерви се приготвя лесно и бързо и сравнително евтино. При това можете да използвате различни видове консерви, разбира се по-добър вариант ще са консерви от сайра и сардина. На базата на вида на рибните консерви може да се приготвя голямо разнообразие от супи, като се започне от стандартната версия, в която се използват съставки като ориз и картофи, и довършителни многокомпонентни вариации,"рассолник"(руска кухня) и борш.

Както вече казахме да се свари супа от рибена консерва, значи да се спести време за готвене( готовите консерви не изискват продължителна топлинна обработка). Въз основа на това, те трябва да се добавят към края на готвенето, в противен случай рибата ще се развари и ще усещате само аромата и, но не самата риба. Трябва да се обърне внимание и на това, че в самата консерва има голямо количество сол и подправки и да не добавяте много от тях.

Окрошка с кефир и газирана вода

Магазини Берьозка, руско ястие

Никой вече не спори относно необходимостта от здравословното хранене...За какво да се спори? Всички искат да бъдат младолики, енергични и красиви. Точно храненето е в основата на здравето, без което трудно мажете да съхраните жизненост на духа и тялото. На всички ни е известен един от принципите на здравословното хранене - супа! Поне един път през деня трябва да се яде супа! Обаче през годината не всеки сезон предразполага да си похапнете чинийка гореща супа. Какво да правим през лятото? Много лесно! През горещите дни горещите супи се заместват от студените летни супи като "окрошка", супа от цвекло или гаспачо. Студените супи са най-доброто средство през летните жеги. Хранете се правилно и вкусно! Съхранете бодростта на духа, красотата на тялото и умножете радостта от живота! Ние ще ви помогнем... Това са няколко рецепти за летните супи

Класическа рибена чорба приготвена вкъщи

Магазини Берьозка, руско ястие

Рибена чорба ("Уха") е една от най-старите традиционни руски супи. За нейното приготвяне има няколко правила, които трябва да се спазват:
1. Съд, в който ще варите чорбата трябва да бъди емайлиран или керамичен.
2. Вари се на среден огън.
3. Тенджерата не трябва да се захлупва с капак.
В тази статия ние ще Ви предоставим няколко рецепти на вкусна рибена чорба.
Рецептите за приготвяне на рибена чорба са много. Днес ние ще Ви разкажем как се приготвя класическия вариант, който вие в последствие може да интерпретирате по Ваш вкус.

Да хапнем пелмени през есента

Магазини Берьозка, руско ястие

Есента настъпи , лятната топлина вече я няма. . .
Сега ни се иска да хапнем нещо топло или дори горещо за обяд, което да е хем по-засищащо, хем по-вкусно .
Няма нужда да мислите дълго! Спасителните пелмени ви чакат в «Берёзкa» (за другите не знаем нищо, но пелмените от «Берёзкa», както вече знаете, се приготвят от специално пристигналите в България сибирски майстори-готвачи. А те са големи специалисти в тази област и за нищо на света не биха позволили плънката за пелмени ( разбира се, месото) да бъде подправена с нещо друго, освен с лук и сол. И без консерванти – защото тогава няма да бъде по сибирски и това може да разочарова всички.
На тази страница, ние ви предлагаме да се запознаете с подправките за пелмени, които можете да приготвите сами и да изненадате и себе си, и гостите, с още по-изискан вкус на традиционното ястие пелмени!

За щастие, сега няма проблем с пресните зеленчуци- тях можете да ги купите по всяко време на годината. Но ако имате собствена зеленчукова градина, то сосовете от вашите собствени домати или български чушки ще ви се сторят още по-вкусни!

Това са различни сосове за пелмени. Ние сме уверени, че тези рецепти веднага ще завладеят сърцата (и стомасите) на вашето семейство и на гостите ви ,а вие ще се прославите като ненадминат готвач, който знае как да внесе искрата на своя талант във всяко нещо, дори и в такова обичайно, каквото е угощението с пелмени.