ЗДРАВЕЙТЕ! Добре дошли в нашите магазини!

Добре дошли в магазини Берьозка

Традиции, които няма да пропилеете

Магазини Берьозка, руско ястие
Необходимите продукти
43 ГРАДУСА! САМО МЕД И ВОДА!!! ГОРИ!!! ПОЛЗВА СЕ С УСПЕХ И СРЕД ДАМИТЕ... … В столицата на Латвия възстановиха старите традиции за производството на народна напитка, която в древни времена се произвеждала не от обелки на картофи или цвекло, или зърна от трети сорт, а от натурален мед - САМОГОН! Какво е най-важното в този продукт? Правилно! Да може пиещият и хранещият се да е доволен! Затова дегустираме в началото. Записваме резултатите с диктофон (ходим с него сред дегустиращите ): - Продуктът не бива да се нарича нов, тъй като хората го познават отдавна, но сега напитката е съвършено различна. - А може ли още веднъж да я пробвам? - 43 градуса, само мед и вода!! Гори!! В Рига започна да работи неголям завод за производството на истински самогон, по най-древните рецепти. Складът на предприятието е пълен с 20 тона мед от Херсон. В началото самогонците от Рига искали да работят с латвийските пчелари, но те не можели да поставят само еднакъв мед, а използвали различни видове мед, и затова самогонът се получавал различен. НЕ КАРТОФЕНИ ОБЕЛКИ, А ЧИСТ МЕД И така, да! Ние няма да довеждаме читателите до заблуда: самогонът от Рига е най-истинският: не е от зърна или картофи, а от чист мед. Производителите в началото залагали на старата слава на самогона, като показвали на всички, че напитката се прави само от качествени суровини, а не само от това, което е останало в кухнята. В древни времена, например, в Латгалия (така, както и в Русия, и в Беларус) самогонът се правел именно от мед, който бил поставян в буренце, закопано под ябълково дърво. "Меденият дистилат" (научно-грамотното наименование на самогона), без съмнение, бил първият в историята на силните алкохолни напитки в Прибалтика. ПРОДУКТЪТ Е ПАТЕНТОВАН: ОТ НАИМЕНОВАНИЕТО ДО БУТИЛКАТА Самогонът се произвежда не повече от година. А подготовката започва преди три години. Много време е отнело разработването на дизайна на бутилката (правели това в Рига, а го пускали в Италия) и корк от корково дърво (от Португалия). Затова оборудването на производството е изключително латвийско, а монтажът бил дело на инженерите от Рига. Дори съгласуваните и патентовани наименования на търговската марка на продукта - "Рижский самогонъ", са написани на руски език, допреди реформата, и това отнело доста години. Но най-главното било създаването на уникалната рецептура на продукта. И така, продуктът е патентован – от наименованието до бутилката. ИСТИНСКИЯТ КАЧЕСТВЕН САМОГОН Е ПРОЗРАЧЕН... И СЕ ФИЛТРИРАСАМО ВЕДНЪЖ – ПОД ЪГЪЛ Сега не само в Латвия, но и изобщо в света няма аналог на такъв продукт, като "Рижский самогонъ". И ако някой нарича самогона уиски (продукт от зърна), то "Рижский самогонъ" може точно да се нарече „медено бренди”. Между другото, това, което виждате в магазините - медовухи, медено уиски и прочее, се прави не от мед като основна суровина, а просто с добавката от мед, при което той се добавя в съвсем малки количества. А при това производство всичко е истинско: след събирането медът постъпва в цеха. Там се вари с вода на висока температура в напълно автоматизиран котел. След това работниците го пренасят в големи кофи (при производството специално се отказаха от тръбопроводите, за да има истинско домашно ръчно производство) в 600-литрови съдове, където продуктът отлежава. В тези съдове е най-истинската течност (размесват я с ръчна дървена лопата с дълга дръжка – натурален продукт), силата на която се променя изначално с по-малко от 10 градуса, а на вкус е като сайдер. Но след това вкусът става друг, а градусите се повишават, тъй като в съда има дрожди. Ще подчертая, този самогон се прави само от две съставки – мед и дрожди. Седмица по-късно напълно ферментиралата медовина се залива в дестилационни кубчета - аламбики, направени от мед - метал, пречистващ течността. В аламбики (външни - класически, измислени още през III век преди нашата ера в Египет, но усъвършенствани отвътре от инженерите от Рига) самогонът се подгрява от стените, за да е максимално равномерно, а след това се сервира в серпентина - подобрено наследство на предците, охлажда се и накрая, на тънка струя, изтича в кофичка. Силата на този продукт е 54-56 градуса. След това този прекрасен продукт се поставя в други съдове - вече от неръждаема стомана, където самогонът се смесва и "изравнява" до 43 градуса, с помощта на дестилираната вода (между другото, тя също се прави тук). Истинският качествен продукт е прозрачен, а не такъв, какъвто го представят повечето хора - мътен. И се филтрира само веднъж - под ъгъл, преди самото разливане по бутилките. И НИЕ БЯХМЕ ТАМ, ПИХМЕ МЕД-САМОГОН..., НО ПО УСТНИТЕ НЕ ТЕЧЕ, А ДИРЕКТНО В ГЪРЛОТО СЕ СТЕЧЕ!))) ОТИВАМЕ В «БЕРЁЗКА»!