ЗДРАВЕЙТЕ! Добре дошли в нашите магазини!

Добре дошли в магазини Берьозка

Вино Квеври

Магазини Берьозка, руско ястие
Ако на бутилката на виното видиш думата КВЕВРИ – това не е без причина! Първо! В Грузия не правят вино така, както в целия останал свят. Или обратното, никъде в света днес не правят вино така, както в Грузия. Силите се разпределят ориентировъчно по следния начин: съществува Грузия и съществува целият останал свят на винопроизводството! В ТЕЗИ ВРЕМЕНА НА ОТДЕЛНИ МЕСТА ВСЕ ОЩЕ Е ИМАЛО МАМУТИ И, РАЗБИРА СЕ, ТЕ СА ПРЕДПОЧИТАЛИ ГРУЗИНСКО ВИНО Второ! Грузинците продължават да правят вино „не като останалия свят“ вече 8 000 години – непрекъснато и без съществени изменения. Преди 8 000 години – това, между другото, не е дори бронзовиятпериод, а е неолит (в тези времена на отделни места по земята все още е имало мамути). Такава формулировка не се приемаведнага от мозъка, а когато се потвърждаваи от факти – за ценителите на виното настъпва културен шок. И така, ако видите върху бутилка вино надпис КВЕВРИ – това означава, че виното в тази бутилка е разлято от КВЕВРИ! Какво е КВЕВРИ? КВЕВРИ- ТОВА Е ОГРОМНА ГЛИНЕНА ДЕЛВА (АМФОРА). В Грузия казват, че не изработватКВЕВРИ, а ги строят, което много точно предава смисъла на процеса, който се състои в следното: глинените кръгове се наслагват един върху друг, ръбовете се заглаждат с инструмент – по форма, наподобяващ на гребенче. Изпичането на квеврите на става в пещ, а по технология на открито - във вътрешността на съда и отвън се палят големи огньове. Ето и основните елементи на традиционната технология на производство на бели и червени вина КВЕВРИ: • Всичко се случва по най – естествения начин и с минимална намеса в процеса на приготвяне (по друг начин по времето на неолита не е било възможно). • Виното се приготвя в квеври(ქვევრი, англ. kvevri или qvevri) – големи глинени делви с яйцеобразна форма. Квеврите са с ралични размери – от голяма стомна до грамадни съдове с рамери до 4-5тона. Препоръчвам ви да запомните тази дума – КВЕВРИ. • Квеврите се заравят в земята до самото гърло в специални хранилища марани ( в превод от грузински „винарска изба“) и се държат там постоянно. • Закопават квеврите в суха почва, с добър дренаж. А преди това ги обмазват с разтвор, който съдържа вар. В названието на много изби се среща думата Marani. Това е своеобразен аналог на домен, шато, кастело, тенута. • А.С.Пушкин е писал за квеврите в „Пътешествие в Арзрум“: „Държат виното в марани, в огромни делви, скрити в земята. Отварят ги с тържествени обреди. Неотдавна руски кавалерист, след като тайно отворил такава стомна, паднал в нея и потънал в кахетинското вино, като нещастния Кларънс в бъчвата с малага“. (Сега си представям по-добре картинката на падането – руският кавалерист най – вероятно е успял да отпие няколко литра!) • Събраното грозде(събиране на грозде на грузински ертвели) мачкат в специални съдове сацнахели и пълнят в квеври до горе заедно с „чача“(джибри) – смес от люспите, чепките и семките. • Преди началото на винификацията, вътрешната част на квевра се почиства с пчелен восък. Восъкът запълва порите в глината и предотвратява санитарните проблеми и проникването на вода. • В процеса на ферментация чачата се надига на повърхността и образува плътна „шапка“. От време на време я разбиват и отново я смесват с мъстта. • Яйцеобразната форма на квеврите способства естествената циркулация на мъстта. Това позволява да се избегнат неприятните вкусове благодарение на ограничения контакт на чачата с виното. • След края на ферментацията, когато чачата се спуска на дъното, квевритесе затварят с дървен похлупак и се мажат с влажна глина, за да защитят виното от попадане на въздух в него (понякога отгоре слагат голям камък). Виното се оставя така до края на зимата. • Виното отлежава в квеврите при постоянната и естествена температура на земята 14-15 градуса. При такава температура извличането на активните вещества протича много бавно, което на свой ред позволява дълго време да се съхранява идеалното качество на виното. • По време на съхранението на виното в квеврите то се пречиства по естествен начин, става кристално прозрачно и не се нуждае от допълнителна филтрация. • През пролетта (често на Великден) внимателно отделят отлежалото с джибрите виноот утайката, преливат го в по-малки съдове от по 50 до 300литра и го съхраняват там до употреба. В тези делви държат виното с малък достъп на кислород. Този процес е подобен на продължителното съхранение на шампанското в бутилки. От всичко това, което остава на дъното на квеврите, след отлежаването на виното няколко месеца (тоест от чачата), посредством преварка, правят същата тази добре позната на всички високоалкохолна чача. За да не се объркате, по-нататък в текста ще използвам думата чача само в първия смисъл, а именно: кюспе от семките, ципата и чепките. И така, каква е разликата в методите на грузинското и европейското винопроизводство? Дългото държане на виното с чача (или с джибрите, както казват в останалия свят) е съвсем обикновено нещо, което правят технолозите по целия свят. 1. Първата разлика е в това, че вместо глинени съдове квеври в останалия свят използват дъбови бъчви, стоманени съдове или такива от цимент. 2. Втората разлика на грузинското винопроизводство се състои в това, че само в Грузия белите вина отлежават с джибрите. Химическите последствия от такава технология са, че много екстрактивни вещества преминават от чачата(семки, ципа и чепки) във виното, което му придава по-наситен вкус, своеобразен кехлибарен цвят и уникален аромат. Виното, отлежало в квеври съдържа доста повече полезни полифеноли. Един квевр може да се ползва до 100 години. През 2013 година ЮНЕСКО (UNESCO — United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) включва метода за приготвяне на вино в квеври в списъка на нематериалното културно наследство на света. ПЪРВОБИТНА МОЩ, ПЪРВОБИТЕН ВКУС А сега да опитаме!!! Да си налеем бяло винце КИСИ Квеври МОЩНО ВИНО: ПЪРВОБИТНА МОЩ, ПЪРВОБИТЕН ВКУС....ОПИТАЙТЕ САМИ! Един стар, мъдър грузинец казал: „Ако искаш да бъдеш щастлив един ден – напий се. Ако искаш да бъдеш щастлив една седмица – разболей се. Ако искаш да бъдеш щастлив един месец – ожени се. Ако искаш да бъдеш щастлив една година – хвани си любовница. Ако искаш да бъдеш щастлив цял живот – бъди здрав, драги!!!“ И така да пием за щастието на всички присъстващи. За здравето! Злоупотребата с алкохол вреди на вашето здраве. Не се препоръчва за лица под 18 години
Необходимите продукти
Приготвяне на ястието