ЗДРАВЕЙТЕ! Добре дошли в нашите магазини!

Добре дошли в магазини Берьозка

Запеканка с извара и грис

Магазини Берьозка, руско ястие

Запеканката с извара и грис се приготвя във форма, дъното на която се поръсва с грис или с галета. Отгоре запеканката се намазва със сметана, но не много. Ако сметаната е повече, ястието ще трябва да се пече по-дълго време и запеканката няма да е нежна.

Необходимите продукти
Съставки: 
  • извара – 200 г (не повече от 10% масленост);
  • масло – 50 г;
  • яйце – 1 бр.;
  • ванилена захар – на вкус;
  • захар – на вкус;
  • грис – 4 с.л.;
  • сметана – няколко супени лъжици.
Приготвяне на ястието

1. Разтопете маслото, смесете го внимателно с изварата. Моите коментари: Имах 400 г извара. Нямаше течност в нея, беше добре прецедена. Но въпреки всичко сложих 1 яйце, 70 г масло. (Вместо масло можете да сложите и маргарин, но аз не сложих), супени лъжици грис – може и повече. Сместа стана гъста, ето – на снимката държа вертикално вилицата и масата не се разлива и не се разсипва.

Приготвяне на ястието

2. Добавете яйцето, гриса. Разбъркайте. И сега добавете захар на вкус.

Приготвяне на ястието

3. Поръсете дъното на формата с грис и галета, или намажете с масло, изсипете сместа, намажете отгоре със сметана и печете до готовност. Аз прекалих със сметаната, може да сложите и по-малко, защото, ако печете по-дълго време, запеканката няма да стане нежна, а някак суха… Приятен апетит!

Коментари

Добави коментар

To prevent automated spam submissions leave this field empty.