Телефон за клиенти: 080080200/ info@berezka.bg Он-лайн магазин: ПН-ПТ 9:00-16:00 +359 87 655 8810
Кошница

Оризът е втората най-разпространена зърнена култура в света

Оризът е втората най-разпространена зърнена култура в света
22/09/2021

Оризът е втората най-разпространена зърнена култура в света. Има хиляди сортове ориз и хиляди вкусни ястия с ориз, затова ще е трудно на начинаещия гурман да се ориентира в това разнообразие. 


За да сте по-наясно какво и как да избирате, имайте предвид следното: има връзка между свойствата и формата на ориза. Колкото по-бели и по-къси са зрънцата, толкова повече вода поемат, толкова са по-меки и лепкави и доста набъбват.

Колкото по-дълги са зърната, толкова са по-твърди, по-прозрачни и при сваряване набъбват на дължина.

Освен това, ако даден вид ориз е обработен по различни начини, той ще има различен вкус, цвят, хранителни свойства и приготвянето му ще отнеме различно време. 

В нашите гастрономи предлагаме три различни вида ориз на фирмата “Ярмарка” от Русия. 

Сега ще разкажем за тях, вземайки предвид дължината на оризовите зърна. Това е критерият. 


Първи вид - кръглозърнест ориз 

Този сорт е много добре полиран, като изцяло е премахната кафявата обвивка на зърната. Самите зърна са плътни, гладки и почти не съдържат протеин. Този сорт се използва предимно за приготвянето на супи, салати, запеканки и десерти. 

Кръглозърнестият ориз хармонично се съчетава с месни и рибни продукти, със зеленчуци и подправки. Също е много подходящ за тези, които разполагат с малко време за приготвянето на храна. Сваряването на ориза отнема буквално 15-20 минути. Често се използва за приготвянето на десерти, както и в детската кухня, заедно с млечни продукти. Втори вид - дългозърнест ориз 

Смята се за един от най-добрите сортове. При варене поема необходимото количество течност, като зърната му остават пухкави и не се слепват. Когато този ориз се приготвя правилно, зърната не променят формата си , изглеждат красиво в чинията и са отлична гарнитура. Този ориз добре се съчетава с месо, риба и зеленчуци. Кулинарите често използват свойството на ориза да поема миризми. Затова в ястията с ориз се добавят различни подправки, по този начин вкусът им става по-наситен. 


И, разбира се, любимият Басмати - с най-дългите зърна


За един от най-популярните и предпочитани сортове в света се смята дългозърнестият ориз Басмати. Купуват го истинските гурмани за приготвянето на пилаф и салати. Зърната на Басмати са, примерно, 4 пъти по-дълги, отколкото широки. При варене набъбват двойно (за сравнение - обикновеният Басмати набъбва 1,5 пъти).

Оризът се отличава с приятен аромат, вкус и текстура и добре усвоява мазнина. Остава пухкав след приготвяне, което го прави идеален за приготвянето на истински пилаф. Оризът Басмати се продава в цял свят, но се произвежда само в Индия и Пакистан. 

Пухкавите и сухи зърна не се слепват по време на варене и добре се съчетават с различни сосове и къри. 

Най-добре този ориз се приготвя чрез варене във вода, на пара и печен. 


А какъв сорт ориз предпочитате във вашето семейство? Моля, оставете коментар.


Добави коментар

За да добавите коментар, трябва да влезете в профила си. Ако все още не сте се регистрирали, направете го сега. Разбира се,регистрацията е безплатна.